karrier

Karrier

Tudtad, hogy az Idegen szavak és kifejezések szótára szerint a karrier kifejezés jelentése: „gyors, sikeres előmenetel, érvényesülés”? Ami pedig érdekes, hogy ugyanezen tartalmon felül a Magyar értelmező kéziszótár azt is megjegyzi, hogy gyakran pejoratív tartalmú a kifejezés.

A karrier témaköre általában hosszabb távú célkitűzéseket és terveket foglalja magában az egyén szakmai fejlődését, munkahelyi teljesítményét maximalizálva. Ide tartozik például a karrierfejlesztés, az előrelépés, a pozíció- vagy munkahelyváltás, esetleg új területekre való áttérés tervezése. Ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak, kisebb (pl. önéletrajzírás, interjúra való felkészítés) és nagyobb (pl. SWOT-analízis elkészítése) feladatok abszolválására is szükség lehet.

Ha szeretnéd, hogy a Te előmeneteled is sikeres legyen, használd ki a pszichológiai tanácsadás támogató légkörét:

  • célkitűzések megfogalmazása és megvalósítási terv megtervezése

  • kompetenciák feltérképezése

  • vezetői, kommunikációs, problémamegoldó készségek fejlesztése

  • munkahely, pozícióváltás megtámogatása

  • stresszkezelés, frusztráció- és monotonitástűrés fejlesztése

  • munka-magánélet egyensúly megteremtése

  • életút tervezés a személyes- és szakmai célok összerendezésének segítségével

Fontos, hogy amikor a karrierünkről beszélgetünk, akkor nem csupán a munkahelyen betöltött pozícióról vagy az ahhoz rendelt fizetésről van szó, hanem valójában az egyén általános szakmai útjával, fejlődésével és életcéljaival foglalkozunk. A karriertervezés és megvalósítás nagyon izgalmas része lehet az életünknek, és sok kihívást rejtegethet az erőforrásainkra nézve. Tegyünk érte, hogy ne a pejoratív jelentéstartalom legyen a meghatározó a kifejezéssel kapcsolatban.