ADHD

ADHD

Az ADHD egy neurobiológiai eredetű fejlődési rendellenesség, amely a figyelemhiány, a hiperaktivitás és az impulzivitás tüneteivel jelentkezik. A rendellenesség leggyakrabban gyermekkorban kezdődik, de felnőtteknél is fennállhat.

A figyelemhiányt általában a koncentráció nehézségei, a figyelem elkalandozása, a feladatok befejezésének nehézségei és a szervezetlenség jellemzi. A hiperaktivitás megnyilvánulhat feszültségként, folyamatos mozgásigénnyel, pörgéssel és nyugtalansággal. Az impulzivitás tünetei közé tartozik az elhamarkodott döntéshozatal, a megfontolatlan cselekedetek és a kockázatvállalás.

Az ADHD komoly hatással lehet az élet minden területére, beleértve az iskolát, a munkát, a szociális kapcsolatokat és az önértékelést is. A megfelelő kezelés, amely gyógyszeres terápiát, viselkedésterápiát és tanácsadást is magában foglalhat, jelentősen javíthatja az érintettek életminőségét és munkaképességét.

Miben tud segíteni egy pszichológus ADHD fennállása esetén?

  • Életvezetési stratégiák kialakítása: priorizálás, hatékony időbeosztás, életvezetés

  • Figyelem és koncentráció növelése: meditáció, tudatosság növelése, figyelemelterelődés kezelése

  • Impulzív viselkedés kezelése: gondolkodásmód lassítása, szabálybetartás

  • Érzelmi szabályozás és stresszkezelés: érzelmi szabályozás, stresszkezelés relaxációs technikákkal, problémamegoldó stratégiák

  • Önértékelés és önbizalom javítása: felismerni és erősíti az egyén erősségeit és pozitív tulajdonságait

  • Kommunikációs és kapcsolatteremtési készségek fejlesztése: asszertivitás megtanulása

Az ADHD egy valós neurológiai állapot, amelyet nem szabad félvállról venni. Az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú a sikeres kezelés és az érintett személyek támogatása szempontjából.

Akik segítenek neked

Akik segítenek

Empatikus, elfogadó és képzett pszichológusok, akik ítélkezésmentesen hallgatnak meg Téged.