depresszió

Depresszió

A depresszió korunk egyik népbetegsége, hazánkban a tartós munkaképesség csökkenés harmadik leggyakoribb oka. Kialakulását több tényező együttes hatása befolyásolja.

Tévhit, hogy az emberek tudatosan dönthetnek arról, elkerülik ezt a negatív állapotot, hiszen tudjuk, hogy a depresszió kialakulásában jelentős lehet a biológiai háttér, a genetika szerepe. Az agyunk vegyi anyagai, a neurotranszmitterek egyensúlyának változása, pl. a boldogsághormonként is ismert szerotonin és a dopamin csökkenése hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. Arról sem mi döntünk sajnos, érintettekké válunk-e traumatikus életeseményekben, gyermekkori sérülésekben, halálesetekben. De az élet természetes velejárói, a stressz vagy a munkahelyi problémák is vezethetnek rövidúton depresszióhoz, csak úgy, mint a különféle személyes tényezők­ – az alacsony önértékelés, a negatív gondolkodásmód vagy a stresszkezelési nehézségek mind-mind okozhatnak depresszív tüneteket.

Fordulj pszichológushoz, amennyiben tapasztalod a depresszió tüneteit:

  • állandó szomorúság vagy üresség érzése

  • érdeklődés elvesztése korábban kedvelt tevékenységek iránt

  • érdeklődés elvesztése a társas kapcsolatok iránt (szociális izoláció)

  • alvásproblémák (alvászavarok vagy túlzott alvás)

  • étkezési változások (túlevés vagy étvágytalanság)

  • fáradtság vagy energiahiány

  • koncentrációs problémák, memóriaproblémák, döntéshozatali nehézségek

  • munka- és tanulmányi teljesítmény csökkenése

  • negatív gondolkodás vagy önmagaddal kapcsolatos negatív érzések

Ha úgy érzed, érintett lehetsz a depresszióban, ne küzdj vele egyedül. Többféle segítség is rendelkezésedre állhat, hogy vissza tudd állítani a mentális egészségedet. A pszichoterápiákon belül mind a kognitív viselkedésterápia, mind az érzelmi megközelítésű terápiák hatékonyak lehetnek abban, hogy új gondolkodásmódokat és viselkedési mintákat alakíts ki. Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelést (antidepresszánsok formájában) is segítségül hívhatja a szakember, különösen súlyos esetekben vagy amikor a kliens nem reagál az egyéb terápiás módszerekre. Az életmódváltoztatások, úgy mint rendszeres testmozgás bevezetése, az egészséges étrend, az elegendő alvás és különféle stresszkezelési technikák alkalmazása pedig egyértelműen segítenek a depresszió kezelésében.