önbizalomhiány

Önbizalomhiány

Képzeld azt el, hogy amikor megszületsz, felkerül rád egy szemüveg. Ez a szemüveg meghatározza, hogy hogyan látod a körülötted zajló világot. Folyamatosan szűri, hogy milyen infók kerülnek el hozzád és milyen formában. A szemüveg működését befolyásolja a személyiséged, illetve azok a hatások, amelyek érnek Téged életed során.

Két opció van: vagy jól működik a lencsénk, vagy nem. Ha reálisan működik, az nagy szerencse, azzal nincs sok dolgunk. Az azt jelenti, hogy képes vagy a helyzeteket úgy értékelni, ahogy azok valójában történnek, így van lehetőséged realisztikus énképet, világképet kialakítani, és összességében jól érzed magad az életedben, a bőrödben. Ha azonban torzít a szemüveg, sajnos teljesen másképp fogod látni az életet, mint ahogyan az valójában zajlik. Miért baj ez?

Azért, mert így félre csúsznak az értékeléseid, és képtelen leszel valós énképet kialakítani, így sérülékennyé válsz. Bizonytalan leszel, nem lesznek olyan mentális erőforrásaid, amelyekbe kapaszkodhatsz a mindennapi kihívások során.

Folyamatosan szorongani fogsz, hogy megfelelj magadnak, másoknak, a világnak.

Íme néhány példa, hogy miben tud segíteni neked egy pszichológus az önbizalomhiányod kapcsán:

  • Objektív szakmai segítséget kapsz. Egy képzett szakember segít neked abban, hogy azonosítani tudd azokat a mintákat, gondolatokat vagy viselkedéseket, amelyek az önbizalomhiányodat táplálják.

  • Gyökérokok feltérképezése. Az önbizalomhiány mögött mélyebb okok is húzódhatnak, pl. korábbi traumák, negatív életesemények vagy alacsony önértékelés.

  • Támogatás és megértés. A pszichológusod segítséget nyújt számodra abban, hogy elfogadd önmagad. Az empátia és a megértés révén biztonságban érezheted magad és nyitottabbá válsz.

  • Tanulási lehetőségek. A pszichológiai tanácsadás során új módszereket és készségeket tanulhatsz önbizalmad növelése érdekében, pl. kognitív technikák segítségével változtathatsz a negatív gondolkodásmódodon, de javíthatsz kommunikációs készségeiden is.

A tanácsadás célja tehát ilyen esetekben az, hogy felépítsük benned azokat a kapaszkodókat, amelyek támpontként, biztos bázisként szolgálnak mindennapjaidban.

Akik segítenek neked

Akik segítenek

Empatikus, elfogadó és képzett pszichológusok, akik ítélkezésmentesen hallgatnak meg Téged.