serdülők

Serdülők

A serdülőkor egy átmeneti időszak az emberi életben, amely több szempontból is jelentős változásokkal jár mind testileg, mind mentálisan, érzelmileg és szociális vonatkozásban.

Ezekben az években jelentős fizikai változáson mennek keresztül a fiatalok, amelyek nagymértékben befolyásolják a formálódó énképüket, testképüket. Sok esetben alacsony önértékeléssel és önbecsüléssel társul ez a folyamat, ami jelentős mennyiségű szorongást válthat ki a serdülőkben. Szorosan idekapcsolódik a nemi identitás és szexuális orientáció alakulása, fejlődése is, amely számos kérdést vethet fel ebben a korszakban. 

A korcsoport tagjai kiemelten érintettek az identitáskeresésben, ugyanis ebben az időszakban erősödik meg a személyiségük, önazonosságuk. Ez jelentős érzelmi viharokkal járhat, és gyakran okoz problémát az érzelmi szabályozás kialakítása, amelyet a családi, baráti, iskolai kapcsolatok egyaránt megérezhetnek. A társuló konfliktusok rengetegével olykor nehéz megküzdeni, viszont fontos megerősíteni, hogy ez csak egy átmentei időszak.

A függetlenedés a szülőktől, az énhatárok keresése és kijelölése számos változást hozhat a családi kapcsolataikban, ami szintén eredményezhet konfliktusokat, szorongást, frusztrációt, stresszt. A csatározások sokszor köthetők az iskolai teljesítményhez vagy pályaválasztáshoz, ami teljesítményszorongásban, teljesítménykényszerben jelentkezhet az idők folyamán. 

Kérj támogatást pszichológusainktól, amennyiben:

  • szorongást tapasztalsz a hétköznapjaidban

  • nehezen jutsz közös nevezőre családi, baráti kapcsolataid tagjaival

  • nagyon intenzíven éled meg az érzelmeidet

  • nehezen alakítod ki a határaidat

  • szeretnél beszélni a szexualitásodat érintő kérdésekről

  • tanulási nehézségeid vannak

  • pályaválasztási orientációra lenne szükséged

  • alacsony az önértékelésed

A serdülőkora nagy változások és kihívások időszaka, de ugyanakkor tele van lehetőségekkel is. Fontos, hogy a serdülők releváns támogatást és segítséget kapjanak az őket érintő kérdéskörökben, hogy képesek legyenek megbirkózni a változásokkal és pozitív irányba fejlődni. Bizonyos kérdéskörökben kifejezetten ajánlott lehet az egyéni helyett vagy mellett családterápiás folyamatbanis részt venni, erről konzultálj serdülőkkel foglalkozó pszichológusaink egyikével, vagy írj nekünk a kapcsolat űrlapon.