Munkahelyi problémák

Munkahelyi problémák

A munka központi helyre pozícionálása napjainkra természetessé vált, annak pozitív és negatív következményeit is magunkon viselve.

A kapcsolódó problémák témaköre széles skálán mozog. Sok embernek kell sok más ember nézetét, működésmódját és dinamikáját egy irányba terelnie, megfelelve mindeközben a munkahelyi kultúrának, a főnökeinknek, és persze saját magunknak.

Az egyik legtöbbek által megtapasztalt negatív hatás a teljesítménykényszer (vagy teljesítményszorongás), ami a túlzott munkaterhek, a határidők, illetve a pozíció sajátosságai révén is megjelenhet. Ez könnyen manifesztálódhat munkahelyi stresszben, amely rendkívül negatív hatással lehet mind a mentális, mind a testi egészségünkre nézve. Mindennek következményeként könnyen szembesülhetünk kiégéssel (burn out), motivációvesztéssel.

Érdekes, hogy mindennek ellentettje, az unalom-szindróma (bore out) is képes frusztrációt és szorongást okozni, ami akkor jelentkezik, ha a munkavállalók nem tapasztalnak elég kihívást munkájuk során. Nem így vannak ezzel a munkaalkoholisták, akik viszont nagyon is izgalmasnak találják a munkavégzést, és élvezettel vetik bele magukat a munkába még akkor is, ha ezzel mind személyes, mind családi életüket rombolják, leépítik.

A problémák sora számos területet érinthet, de ami a legfontosabb, Te hogy érzed magad. Érdemes pszichológushoz fordulnod, amennyiben:

  • túlterhelt/stresszes/frusztrált vagy

  • motivációvesztést tapasztalsz

  • értéktelennek érzed magad

  • elégedetlen vagy

  • nehezen oldasz meg munkahelyi konfliktusokat

  • beilleszkedési nehézségeid vannak

  • kerülöd a munkavégzést

  • nehezen indulsz el munkába

A tanácsadás során a pszichológusod segít azonosítani és hasznosítani a rendelkezésedre állószemélyes erőforrásaidat.Hatékonystresszkezelési stratégiákatalakíthattok ki együtt, illetve megtanulhatod, hogyan alkalmazd ezeket a mindennapokban.Túl sok időt töltünk a munkahelyünkön ahhoz, hogy lebecsüljük az ott megélt érzelmi- és mentális terhek szerepét.Tegyél magadért.