önismeret

Önismeret

Önismerettel foglalkozni nagyon menő manapság, de vajon mit is jelent ez a kifejezés?

Önismeret segítségével reális képet kapunk saját személyiségünk összetevőiről, határairól, lehetőségeiről. Megismerjük saját viselkedésünket, miértjeinket. Segít helyesen megítélni emberi kapcsolatainkat, illetve az azokban játszott szerepeinket. Ha van önismeretünk, sikeresebben oldjuk meg problémáinkat, képesek vagyunk kudarcok után új célokat találni, és hatékonyabban kezelni a társas kapcsolatainkat.

Önismeretben a helyed, ha szeretnéd jobban megismerni önmagad, illetve szívesen javítanál bizonyos területeken az életedben:

  • Önértékelés: Az önismeret segít, hogy reálisan és objektívan tudd értékelni saját képességeidet, teljesítményedet. Ennek következményeként pozitívan és egészségesen tudsz majd viszonyulni önmagadhoz, és elkerülheted az alacsony önértékelés vagy a túlzottan kritikus hozzáállás kialakulását.

  • Döntéshozatal: Előfordulhat, hogy néhány helyzetben azt kívánod, bárcsak tudatosabban, céltudatosabban tudnál döntéseket hozni az életedben. A jobb megértés saját céljaidról, preferenciáidról lehetővé teszik számodra, hogy döntéseid összhangba kerüljenek saját értékeiddel.

  • Kommunikáció: Ha tisztában vagy saját érzéseiddel és szükségleteiddel, könnyebben ki tudod azokat fejezni mások felé, valamint jobban meg tudod érteni az ő reakcióikat és viselkedéseiket is. Összességében az önismeret segít abban, hogy hatékonyabban tudj kommunikálni másokkal.

  • Stresszkezelés: Ismerd meg és értsd meg jobban saját stresszreakciódat, így képes leszel adaptívabb stresszkezelési stratégiák alkalmazására.

Összességében kijelenthetjük, hogy az önismeret kulcsfontosságú tényező a mentális egészség szempontjából. Segít Neked abban, hogy teljesebb, kiegyensúlyozottabb életet élj. Ráadásul nem csak saját magunknak, hanem a környezetünknek is nagyon jót teszünk, ha tisztába kerülünk magunkkal.

Akik segítenek neked

Akik segítenek

Empatikus, elfogadó és képzett pszichológusok, akik ítélkezésmentesen hallgatnak meg Téged.