krízisek

Krízisek

Váratlan események vagy helyzetek, amelyek jelentős stresszt és nehézségeket okoznak, és megkérdőjelezhetik a biztonságérzetünket, stabilitásunkat. Tapasztaltad már ezt az életedben?

Pszichológiai szempontból számos különböző típusú krízist különböztetünk meg, a leggyakrabban előfordulók a következők: 

Traumatikus életesemények: Ezek a krízisek olyan váratlan és sokkoló eseményekhez kapcsolódnak, mint például balesetek, természeti katasztrófák, támadások vagy súlyos betegségek. Ezek az események traumatikus tüneteket okozhatnak, mint például poszttraumás stresszszindróma (PTSD), pánikrohamok vagy álmatlanság.

Élethelyzetek radikális megváltozása: Ezek a krízisek olyan nagy változásokkal kapcsolatosak, mint például a szakítás, válás, munkahely elvesztése, költözés, építkezés, gyerekvállalás. Ezek az események nagyban megváltoztathatják az egyén életét és helyzetét, és jelentős bizonytalanságot okozhatnak.

Halálesetek: Sajnos az élet természetes része a halál, sok esetben azonban nincsenek jó eszközeink arra, hogyan dolgozzuk fel a veszteséget. Mind a várt, mind a hirtelen bekövetkezett haláleset járhat üresség érzéssel, szomorúsággal, dühvel, kétségbeeséssel. Ez az összetett, negatív érzelmi állapot könnyen alakulhat krízishelyzetté, ezért érdemes segítséget kérni, amennyiben úgy érezzük, túlnő rajtunk a fájdalom.

Identitás- és életcikluskrízisek: Az egyén életpályájának különböző szakaszaiban jelentkeznek. Például a fiatal felnőttkorban az identitás keresése vagy az élet közepén az életcélok és prioritások felülvizsgálata során is jelentkezhetnek krízisek, amennyiben úgy érezzük, nem csináljuk kellően jól a dolgainkat.

Interperszonális krízisek: Krízisben érezhetjük magunkat megoldhatatlannak tűnő konfliktusok, elutasítás, magány vagy társas támogatás hiánya miatt is. Ezek a helyzetek nagymértékű érzelmi nehézségeket okozhatnak az élet bizonyos fázisaiban.

A pszichológusok segíthetnek megérteni és hatékonyan kezelni a kríziseket, valamint fejleszteni az életvezetési és stresszkezelési készségeket a nehézségek leküzdéséhez. Nem vagy egyedül a problémáiddal, merj segítséget kérni.