kognitív viselkedésterápia

Hogyan tud Neked segíteni a kognitív viselkedésterápia?

Pszichológiai titkok

2024. jún. 23.

Nagy Petra

A kognitív viselkedésterápia egy bizonyítékokon alapuló pszichoterápiás módszer, ami az egyénen belüli (ez vagy Te) és egyének közötti (ez pl. a párkapcsolatod) működésben a gondolatok, érzelmek és a viselkedés egymásra gyakorolt hatásait állítja a középpontba.

Kerüli a hierarchikus viszonyt, partnerkapcsolatra épít a pszichológus és kliense között, ahol mindkét fél egyenrangú, és mindkét fél beleteszi a saját munkáját a folyamatba. Ez a terápiás rendszer az elmúlt években nagy szerepet kezdett játszani a párterápiás gyakorlatban is, ugyanis a diszfunkcionális kapcsolati interakciók hátterében gyakran találunk kognitív torzításokat (“Soha semmilyen erőfeszítésemet nem értékeli a párom”) és párkapcsolati hiedelmeket (“Féltékeny, szóval tuti nagyon szeret engem”). Ezek a mintázatok mind megváltoztathatók a kognitív terápiás gondolkodásmód elsajátításával. 

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A gondolataink érzéseket hoznak létre. Ezek az érzések meghatározzák, hogy hogyan viselkedünk, majd a viselkedésünk újra gondolatokat és érzéseket generál bennünk. Azonban számos esetben ezek a gondolatok tévutakon járnak, a realitás mezejét messziről elkerülve - tehát diszfunkcionálisak, nem szolgálnak minket, kockáztatják a mentális jóllétünket. A diszfunkcionális gondolatok hatásaként ún. maladaptív (nem hatékony, rosszul alkalmazkodó) viselkedési formákat produkálunk, ezáltal az életünk bizonyos területei - például a szexuális életünk, párkapcsolatunk, önmagunkról való gondolkodásunk - negatív irányt vesznek.

A kognitív viselkedésterápia célja, hogy a diszfunkcionális gondolkodási és viselkedési formákat megváltoztassa, aminek következményeként a hangulatunk és a viselkedésünk is kedvező irányba változik. A módszer eszköztára segít abban, hogy kialakuljon benned a képesség önmagad monitorozására, ami által érzékenyebb leszel egyrészt saját, másrészt a világ működésmódjára. Segítséget kapsz abban, hogy meg tudd változtatni a dolgokról alkotott képedet, véleményedet, gondolataidat, amik hátráltatnak a mindennapi életed során. Új attitűdöket alakítasz ki, ami által másképp kezdet értelmezni a világból érkező információkat és ingereket, aminek következményeként másképp reagálsz, másképp cselekszel, így másképpen fogod érezni is magadat. 

Ez a terápiás módszer nagyon érdekes, izgalmas, változatos, és abszolút alkalmas a mindennapi életben fellelhető szorongások eliminálására. A szorongás, depresszió, pánikbetegség, kényszeresség, fóbiák, szexuális zavarok, önbizalomhiány, stressz és életvezetési elakadások kezelésében egyértelműen indokolt a használata.

Link másolva

Link másolva

Link másolva