szociális fóbia

Szociális fóbia

Mentális zavarok

Videó

2024. ápr. 25.

Nagy Petra

A szociális fóbia egy olyan pszichiátriai betegség, amelynek során a kliens tartós, irracionális félelmet, szorongást érez társas helyzetekben vagy nyilvános szereplés alatt.

Ez a mentális állapot a leggyakoribb fóbia típus, nagyjából az emberek 10-20%-át érinti valamikor élete során, nagyobb számban férfiakat. Kutatások alapján tudjuk, hogy a szociális fóbia egyrészt öröklődhet, másrészt különböző időtávok alatt ki is fejlődhet, a traumák szerepe ritkábban lelhető fel kialakulásának hátterében. A pszichés háttér szerepe azonban bizonyos, hiszen az énkép minden esetben sérült, amikor valaki szociális szorongásban szenved. Emiatt van az, hogy az érintettek nem tudják pontosan felmérni, valójában mekkora hatással van másokra a viselkedésük. Úgy érzik, mindenki őket figyeli, ezért tüneteik még szorongatóbbá válnak: elpirulás, heves szívdobogás, beszédnehézségek, gyomorpanaszok stb.

Ahogyan arról pszichológusunk, Nagy Petra is beszámolt, a szociális fóbia változatos társas helyzetekben jelentkezhet. A két leggyakoribb típusa a nyilvános beszédtől és a nyilvános evéstől való viszolygás, de ismert számos specifikus formája is, például a nyilvános szerepléstől való félelem, a látogatók fogadásának félelme, a telefonálástól való félelem vagy a nyilvános mosdó használatának félelme.

 Ugyan a szociális fóbiában szenvedők gyakran szégyellik tüneteiket, és nagy százalékban titkolják érintettségüket, nagyon fontos kiemelni a megfelelő időben elkezdett kezelés fontosságát, hogy ne alakulhassanak ki további, kapcsolódó mentális betegségek (pl. agorafóbia, kényszerbetegség, depresszió). Ha tapasztalod magadon a szociális szorongás jeleit, olyan pszichológust válassz magadnak, aki kognitív viselkedésterápiával dolgozik, ugyanis ez a kezelési módszer bizonyul a leghatékonyabbnak szociális fóbia kezelésében. Hajrá!


Link másolva

Link másolva

Link másolva