ADHD

Az ADHD diagnosztizálása

Mentális zavarok

2024. ápr. 8.

Nagy Petra

Az ADHD egy neurobiológiai eredetű fejlődési rendellenesség, amely a figyelemhiány, a hiperaktivitás és az impulzivitás tüneteivel jelentkezik. A rendellenesség leggyakrabban gyermekkorban kezdődik, de felnőtteknél is fennállhat.

A figyelemhiányt általában a koncentráció nehézségei, a figyelem elkalandozása, a feladatok befejezésének nehézségei és a szervezetlenség jellemzi. A hiperaktivitás megnyilvánulhat feszültségként, folyamatos mozgásigénnyel, pörgéssel és nyugtalansággal. Az impulzivitás tünetei közé tartozik az elhamarkodott döntéshozatal, a megfontolatlan cselekedetek és a kockázatvállalás.

Az ADHD komoly hatással lehet az élet minden területére, beleértve az iskolát, a munkát, a szociális kapcsolatokat és az önértékelést is. A megfelelő kezelés, amely gyógyszeres terápiát, viselkedésterápiát és tanácsadást is magában foglalhat, jelentősen javíthatja az érintettek életminőségét és munkaképességét.

Magyarországon az ADHD diagnosztizálása általában több lépésből álló folyamat, amelyet szakemberrel történő konzultáció előz meg. Általában az alábbi lépésekkel jár:

Kezdeti konzultáció: Az első lépés általában az, hogy a szülők vagy a felnőttek felkeresik a gyermekorvost, a pszichiátert vagy a neurológust panaszaikkal. A szakember általában egy alapos anamnézist vesz fel, és megvizsgálja a tüneteket és a viselkedést.

Felmérés és értékelés: A szakember többféle tesztet és értékelési módszert használhat, hogy megerősítse az ADHD gyanúját. Ezek közé tartozhatnak pszichológiai tesztek, figyelemzavar skálák, viselkedési megfigyelések és interjúk a szülőkkel vagy a beteggel.

Tünetek időtartamának és súlyosságának értékelése: Az ADHD diagnózisához szükséges a figyelemhiány, a hiperaktivitás és/vagy az impulzivitás tüneteinek legalább hat hónapon keresztüli jelenléte és azok hatása a mindennapi életre.

Más állapotok kizárása: Fontos, hogy más állapotokat, például szorongást, depressziót vagy tanulási nehézségeket is kizárjanak a diagnózis felállítása előtt, mivel ezek a problémák hasonló tüneteket mutathatnak az ADHD-hoz.

Hivatalos diagnózis: Ha a szakember meggyőződött arról, hogy az ADHD áll fenn, hivatalos diagnózist állít ki. Ezután megkezdődhet a kezelés és a támogatás tervezése.

Fontos megjegyezni, hogy az ADHD diagnózisa egy összetett folyamat, amely megköveteli a szakemberek alapos munkáját és a szükséges időt a megfelelő diagnózis felállításához. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a betegség hatékony kezelésében és az érintett személyek támogatásában.

Link másolva

Link másolva

Link másolva