párkapcsolat

Párkapcsolat

A párkapcsolati elakadásokkal való foglalkozás nemcsak a kapcsolat javulását eredményezheti, hanem jelentős pozitív hatással lehet az egyén általános mentális és érzelmi jóllétére is.

A kapcsolati nehézségek nagy részével a partner személyétől függetlenül szembesülünk. Nem könnyű úgy gondolkodni a problémák jelentkezésekor, hogy maga a szituáció okozza feszültséget, tehát az a felállás, hogy két individuumnak kell egy közös életvezetést kialakítania, nem pedig maga a személy. Ez a gondolatiság önmagában egy reménytelibb hozzáállást tud eredményezni a nehézségekhez. Legyen szó kommunikációs problémákról, érzelmi- vagy testi eltávolodásról, élethelyzeti változáshoz kötődő krízisekről, a szülői feladatok terhének viseléséről vagy gyermekvállalási elakadásokról, esetleg az eltérő életcélok és értékek összeegyeztetéséről, a megfelelő szakember nagyon sokat tud segíteni. Szerepet játszhat a kapcsolat alakulásában a múltunk is, gyermekkori traumáink és a származási családjainkból hozott mintáink észrevehetetlenül befolyásolják párkapcsolati működésünket.

Amennyiben egyéni folyamat keretein belül dolgozol párkapcsolati nehézségeiden, az nemcsak a kapcsolatod javulását eredményezheti, hanem jelentős pozitív hatással lehet az általános mentális és érzelmi jóllétedre is.

Viszont fontos tudnod, hogy nem csak egyedül érkezhetsz párkapcsolati problémákkal hozzánk, hanem a pároddal együtt is.

A párterápia egy olyan pszichoterápiás eszköz, amely segít megérteni a felek közötti dinamikák kialakulásának múltját, rendszerezni a jelenét, és megalkotni egy adaptívabb, komfortosabb jövőjét.

Alaptézisként azt a szemléletmódot képviseljük, hogy a kialakult problémákhoz mindkét fél egyenlően járult hozzá, és a kettejük közös működésmódja, akciói és reakciói együttesen alakították azokat ki. Senki nem „hibás” – vagy épp mindenki ugyanannyira „hibás”, ahogy tetszik, viszont csakis összedolgozva érhető el változás.

Párterápiára van szükséged, amennyiben:

  • ugyanazokat a köröket futjátok, még sincs előrelépés kapcsolatotok rendezésében

  • szeretnétek egy objektív, biztonságos környezetet magatok köré ahhoz, hogy jobban át tudjátok adni egymásnak gondolataitokat, érzelmeiteket

  • szeretnétek változtatni bizonyos mintázatokon, de külső segítség nélkül nem sikerül

  • nincsenek megfelelő kommunikációs eszközeitek arra, hogy kifejezzétek magatokat vagy épp reflektáljatok a másikra

  • komoly krízisállapot jelentkezett nálatok

  • olyan dolgok történtek, amelyeket nem tudtok egyedül feldolgozni

  • nem kívánt változás állt be a szexuális életetekben

  • gondokkal küszködtök a gyereknevelés terén

  • bizalmi törés következett be kapcsolatotokban

  • nehezen birkóztok meg a teljesen természetes módon megjelenő változásokkal, amelyek a különböző kapcsolati ciklusokhoz köthetők

Szeretnénk felhívni a figyelmet ugyanakkora arra, hogy párterápiára nem csak akkor érdemes elmenni, amikor már „nagy a baj”, esszenciális fontosságúnak tartjuk a megelőzést, vagy épp a jó állapot megőrzését. Nincs meghatározott időablak, nem kell középkorúnak vagy több tíz éve házasnak lenni ahhoz, hogy ilyen módon kívánjuk rendezni kapcsolati életünket. Abszolút okos döntés friss párkapcsolatban, házasságban vagy épp házasság előtt részt venni egy párterápia folyamatában.

Nem szolgál örömünkre, hogy ezt külön ki kell emelnünk, mégis fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a Tabuk Villája falain belül nincs helye semmiféle megkülönböztetésnek, számunkra minden ember jólléte egyformán fontos, így jó szívvel fogadjuk az LMBTQ közösség tagjait párterápiáinkon is éppúgy, mint egyéni tanácsadásainkon.