munkahelyi stressz

Te érintett vagy a munkahelyi stresszben?

Nehézségek és önfejlesztés

2024. ápr. 23.

Nagy Petra

Tudtad, hogy hazánkban az emberek 40%-a közepes mértékű stressztől szenved? És azt, hogy ők 40%-kal több időt töltenek betegállományban, mint mások? Nem hangzik túl jól, ebben egyetérthetünk.

A stressz olyan pszichológiai és élettani funkció, mely akkor jelentkezik, ha intenzíven ható, külső és/vagy belső megterhelő események hosszabb időn át (esetleg be nem látható ideig), és/vagy ismétlődő módon megzavarják a mindennapi egyensúlyt. Ahogy az említett statisztika is mutatja, sajnos napjainkban meglehetősen nagy az aktualitása. 

Legtipikusabb tünetei közé tartozik a feszültség, idegesség, magas vérnyomás, alvásproblémák, krónikus aggódás, emésztési zavarok, pihenési képtelenség, érzelmi labilitás.

A stressztől szenvedő emberek nagy része a munkájával hozza összefüggésbe negatív érzelmi állapotát, ami azért nagyon zavaró, mert idejük legnagyobb hányadát sokan munkával töltik, így az itt megélt érzelmek az élet egészére kihatnak. Gyakran a munkánkkal kapcsolatos követelmények meghaladják a képességeinket és erőforrásainkat, így nem is csoda, hogy előbb-utóbb jelentkeznek a fenti tünetek. Mivel a stressztől szenvedő munkavállaló nem tud aludni, így teljesíteni sem fog tudni, ami még inkább növeli azt az érzést, hogy képtelen megállni a helyét a munkájában – ez tehát egy ördögi kör.

Természetesen szép számmal találunk arra is példát, amikor a magánéleti stresszt visszük be a munkahelyünkre – pl. anyagi problémák, egyedülálló szülő problémái, gyereknevelés, kapcsolati problémák, betegségek stb. –, ami ezután hozzájárul a munkahelyi stressz kialakulásához.

Érdemes megismerkedünk egy új fogalommal is, a technostressz egy olyan jelenség, amelyet a mai technológiai eszközök hívtak életre. A folyamatos elérhetőség (e-mail, mobil) frusztrációt kelt, az emberek még hétvégén sem tudják (vagy nem is akarják) letenni céges telefonjukat. Sokan attól tartanak, hogy ha határt húznak, és a munkaidejükön túl nem dolgoznak, negatív megbélyegzés alá kerülnek munkáltatójuk révén. Arról nem is beszélve, hogy a jelenség miatt sokkalkizökkenthetőbbek vagyunk munkavégzés során is.

Nem szabad tehát a szőnyeg alá sepernünk a stressz jelenlétét és hatásait, hiszen azzal mind magunknak, mind a környezetünknek sokat árthatunk. Figyeljünk oda testi és lelki egészségünkre egyaránt, hogy boldog, kiegyensúlyozott életet élhessünk.

Link másolva

Link másolva

Link másolva