egészséges szexualitás

Az egészséges szexualitás jótékony hatásai

Szexualitás

2024. júl. 1.

Nagy Petra

A szexuális egészség szorosan összefügg az általános egészségi állapottal, az életminőséggel, a párkapcsolati elégedettséggel, sőt, még a várható élettartammal és a kognitív funkciók megtartásával is. Mutatom, hogyan!

A szexuális egészség az általános egészségi állapot szerves része. Az egészséges szexuális élet hozzájárul a fizikai és mentális jólléthez, mivel elősegíti a hormonális egyensúlyt, a szív- és érrendszer megfelelő működését, és csökkenti a stresszt. Rendszeres, kielégítő szexuális élet javíthatja az immunrendszer működését és csökkentheti bizonyos betegségek, például a szívbetegségek és a prosztatarák kockázatát.

Azok az emberek, akik elégedettek szexuális életükkel, általában magasabb életminőséget tapasztalnak. Ez az elégedettség javíthatja az önbecsülést, a mentális egészséget és az általános jóllétet. Elég jól hangzik, ugye?!

A szexuális egészség kulcsfontosságú a párkapcsolati elégedettség szempontjából is. A rendszeres és kielégítő szexuális élet erősítheti az érzelmi kötődést a partnerek között, és hozzájárulhat a kapcsolat stabilitásához. 

Kutatások szerint az egészséges szexuális élet hosszabb élettartamhoz vezethet. Azok az emberek, akik rendszeresen élnek szexuális életet, gyakran jobb fizikai és mentális egészségnek örvendenek, ami hozzájárulhat a hosszabb élethez. Az egészséges szexuális élet csökkentheti a depresszió, a szorongás és más mentális problémák kockázatát, amelyek negatívan befolyásolhatják az élettartamot.

Az egészséges szexuális élet pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra is. Kutatások kimutatták, hogy az idősebb felnőttek, akik aktív szexuális életet élnek, jobb kognitív teljesítményt mutatnak, különösen a memória és a végrehajtó funkciók terén. Az intimitás és a fizikai aktivitás, amely a szexuális tevékenységgel jár, serkenti az agyi aktivitást, és hozzájárulhat az agyi plaszticitás fenntartásához.

A szexuális egészség tehát nem csak az intim kapcsolatok minőségét befolyásolja, hanem szorosan összefügg saját testi-lelki egészséged megőrzésével is. 

Olvass bővebben a témáról az alábbi tudományos cikkekben: 

 • Laumann, E. O., Paik, A., & Rosen, R. C. (1999). "Sexual dysfunction in the United States: prevalence and predictors." JAMA.

 • Lindau, S. T., et al. (2007). "A study of sexuality and health among older adults in the United States." New England Journal of Medicine.

 • Brody, S. (2006). "The relative health benefits of different sexual activities." Journal of Sexual Medicine.

 • Byers, E. S. (2005). "Relationship satisfaction and sexual satisfaction: A longitudinal study of individuals in long-term relationships." Journal of Sex Research.

 • McCabe, M. P., & Connaughton, C. (2014). "Psychological factors associated with sexual functioning and relationship satisfaction in women." Journal of Sexual Medicine.

 • Sprecher, S. (2002). "Sexual satisfaction in premarital relationships: Associations with satisfaction, love, commitment, and stability." Journal of Sex Research.

 • Davey Smith, G., Frankel, S., & Yarnell, J. (1997). "Sex and death: are they related? Findings from the Caerphilly cohort study." BMJ.

 • Palmore, E. B. (1982). "Predictors of the longevity difference: A 25-year follow-up." Gerontologist.

 • George, L. K., & Weiler, P. G. (1981). "Sexual behavior and physical health among older adults." Journal of Gerontology.

 • Wright, H., & Jenks, R. (2016). "Sex on the brain! Associations between sexual activity and cognitive function in older age." Age and Ageing.

 • Kalra, G., & Subramanyam, A. (2011). "Sexuality: Desire, activity, and intimacy in the elderly." Indian Journal of Psychiatry.

 • Farré-Sender, B., & Martínez-Sánchez, F. (2019). "Sexual activity and cognitive decline in older adults." Archives of Gerontology and Geriatrics.

Link másolva

Link másolva

Link másolva